# Διάσημες δίαιτες

Η πρωτεϊνική δίαιτα Dukan


Η δίαιτα Ντουκάν είναι μια διαίτα αδυνατίσματος που στηρίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και με μικρές ποσότητες υδαταναθράκων, επινοημένη από τον Γάλλο πρώην νευρολόγο, διατροφολόγο Πιέρ Ντουκάν, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα δίαιτας στην Γαλλία. Το σχετικό με τη δίαιτα βιβλίο, το «Dukan Diet», είναι ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο παράλληλα αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.

Χιλιάδες οπδοί της θεωρούν τη δίαιτα Ντουκάν-Dukan, μια κατά βάση πρωτεϊνική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες, ιδιαίτερα εύκολη και αποτελεσματική. Αν και σε αρκετά σημεία μοιάζει με την δίαιτα Atkins θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην «ενθαρρύνεται» η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τα τις βάσεις για μια εφ όρου ζωής διατήρησης των κιλών.

Η δίαιτα βασίζεται σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεϊνικό διατροφικό πρόγραμμα. Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά, το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων και το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν.

Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεϊνες κάθε Πέμπτη. «Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεϊνες, μπορεί να χάσει έως 1 κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση που οφείλεται στο ότι έφαγε πολύ κάποιες άλλες μέρες», εξηγεί. Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε τη μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει. O Dukan επίσης δημιούργησε και την Express Δίαιτα Dukan διαβάστε το άρθρο Η Express Δίαιτα Dukan των 7 ημερών.

Τα 4 Στάδια της Δίαιτας Dukan


  • 1ο Στάδιο: Η Φάση της Επίθεσης (The Attack Phace) – Πρωτεΐνη: 1,5 κουταλιά πίτουρο βρώμης την ημέρα. 
  • 2o Στάδιο: The Cruise Phase – Εναλλαγή πρωτεΐνης με λαχανικά και πρωτεΐνη: 1 κουταλιά πίτουρο βρώμης στην ημέρα της πρωτεΐνης και 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης στην ημέρα της πρωτεΐνης με τα λαχανικά. 
  • 3ο Στάδιο: Μόνιμη σταθεροποίηση (The Consolidation Phase): 2,5 κουταλιές πίτουρο βρώμης την ημέρα.
  • 4ο Στάδιο: Stabilization Phase

1ο Στάδιο: Η Φάση της Επίθεσης (The Attack Phace) – Πρωτεΐνη Το πρώτο στάδιο της δίαιτας διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες ανάλογα με το πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε. Καθημερινά καταναλώνουμε 1,5 κουταλιά πίτουρο βρώμης.

2ο Στάδιο: The Cruise Phase – Εναλλαγή πρωτεΐνης με λαχανικά και πρωτεΐνη Στο δεύτερο στάδιο της δίαιτας επιτρέπονται όλα τα λαχανικά εκτός από πατάτες, καλαμπόκι και μπιζέλια και καθημερινά καταναλώνουμε 1 κουταλιά πίτουρο βρώμης στην ημέρα της πρωτεΐνης και 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης στην ημέρα της πρωτεΐνης με τα λαχανικά.

3ο Στάδιο: The Consolidation Phase – Μόνιμη σταθεροποίηση Το τρίτο στάδιο της δίαιτας είναι το στάδιο της συντήρησης και το ακολουθούμε αφού έχουμε φτάσει στο επιθυμητό βάρος. Στο τρίτο στάδιο της δίαιτας επιτρέπονται όλες οι τροφές που περιλαμβάνονται στα δυο προηγούμενα στάδια με την προσθήκη επιπλέον τροφών. Στο τρίτο στάδιο καταναλώνουμε 2,5 κουταλιές πίτουρο βρώμης την ημέρα.

4ο Στάδιο: Stabilization Phase Το τελευταίο στάδιο της δίαιτας συστήνεται από τον Δρ.Dukan να το ακολουθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας για να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Προτείνει μια φορά την εβδομάδα καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (η λίστα των τροφών όλων των σταδίων της δίαιτας) χωρίς περιορισμό στην ποσότητα. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορούμε να καταναλώνουμε ότι θέλουμε. Καθημερινά καταναλώνουμε 3 κουταλιές πίτουρο βρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow Us @diaites4u